24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
24.4.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.
17.5.

Juraj Piroska štvrtýkrát v Petržalke: Klub, ktorý je v mojom srdci

Pred zápasom mesiaca septembra FK Humenné – FC Petržalka sme sa o prebiehajúcej sezóne, ale aj o dianí v klube rozprávali s najskúsenejším hráčom FC Petržalka, Jurajom Piroskom.

Vo futbalovej kariére toho pochodil mnoho, či už na Slovensku, alebo v zahraničí. Hral v Nemecku, Česku, Taliansku aj Turecku. Pri pohľade na futbalový životopis Juraja Pirosku sa však vyníma klub FC Petržalka. Jeho letný príchod pred touto sezónou znamenal už štvrtú štáciu v klube na pravom brehu Dunaja. “Po mojom konci v Senici, bolo zrejmé, že moje ďalšie futbalové kroky povedú práve do Petržalky, minimálne ja som bol presvedčený, že chcem ísť práve sem. Ku klubu mám blízky vzťah, je to o mne známe, že som rodený Petržalčan, moji rodičia tu stále bývajú, takže to asi nikoho neprekvapilo,” hovorí o opätovnom spojení so značkou FC Petržalka. Nie je častým javom, že sa futbalista vráti do jedného klubu hneď niekoľkokrát, preto za spojením Piroska – Petržalka nie je len otázka vzdialenosti pri dochádzaní do klubu. “Pre Petržalku som sa rozhodol preto, že ju mám v srdci. Dostal som tu šancu v najvyššej súťaži ešte ako mladý hráč, zahral som si tu veľké zápasy v európskych pohároch, zažil som tu veľa krásneho, preto mám Petržalku veľmi vysoko. Klub tvoria fanúšikovia, ľudia, ktorí v ňom pracujú a som rád, že napriek tomu, že pre klub prišla tá facka, po ktorej Petržalka zmizla z ligovej scény, sa našli ľudia, ktorí klub opäť pozdvihli a že som sa tu aj vďaka nim mohol znova vrátiť,” hovorí už bezpochyby klubová ikona FC Petržalka.  

Skúsenosti dnes 35-ročného ofenzívneho stredopoliara boli jedným z hlavných motívov, prečo edenie klubu opäť siahlo do známych vôd. Juraj Piroska už pred tromi sezónami pôsobil v pozícii hrajúceho asistenta trénera. Po ďalšom letnom omladení kádra bielo-čiernych má byť práve on predĺženou rukou trénerov na ihrisku. “V tíme je veľa mladých chalanov, ktorí sa zoznamujú so seniorským futbalom a ten prechod z mládežníckeho do mužského futbalu je veľmi dôležitý, preto klub chcel mať na ihrisku niekoho, kto by im poradil, kto by sa ich snažil čosi naučiť, aby tento prechod do profesionálneho futbalu zvládli. Nie je to totiž len o dianí na ihrisku, ale celkovo o výchove hráča. Som zástancom toho, že hráči sa musia vedieť správať aj mimo štadióna, musia si uvedomiť, že klub reprezentujú aj v súkromí a na toto sa snažím dbať aj v rámci nejakých mojich úloh v kabíne,” prezrádza držiteľ trénerskej A licencie UEFA, ktorého sme sa spýtali aj na to, ako ten proces učenia mladých hráčov zatiaľ javí pri pohľade na výsledky novej sezóny.

“Spokojní s úvodom nemôžeme byť. Ja som rád, keď sa veci hovoria narovinu, preto si nebudeme nahovárať, že sme nechceli v úvode viac bodov. Neviem, či je to tými zmenami v kádri, prišiel aj nový tréner…Chcem veriť tomu, že si to všetko iba sadá a že sa to postupom sezóny zmení, ale keď hovorím za seba a za kabínu, aktuálne s našou pozíciou nie sme spokojní, všetci cítime, že tých bodov mohlo a malo byť viac.”

Petržalka v úvodných ôsmich kolách brala body s tímami, ktoré sa pred sezónou tipovali na vysoké pozície, naopak, strácala v zápasoch, kde sa očakával úspech. Kde hľadať príčiny menšieho výsledkového paradoxu? “Možno je to tým, že ten káder je naozaj mladý a tie výkony sú ako na kolíske. V zápasoch, kde sa od tímu možno body nečakajú, akoby z hráčov opadlo to očakávanie a hráme ten futbal, na ktorý máme. Naopak v zápasoch s Račou či Slovanom sa čakalo, že budeme bodovať a to nám možno zviazalo nohy. Musíme aj na tomto v rámci tímu pracovať, my skúsenejší hovoriť s tými mladšími. V prvom rade si ale všetci musia uvedomiť, že je česť hrať za Petržalku, je česť v mladom veku hrať druhú ligu a pristupovať k zápasom absolútne naplno.”

V predošlom zápase Petržalka bodovala, keď proti favoritovi na postup, FC Košice vyrovnala z 0:2 na 2:2 a neboli ďaleko aj úplnej výsledkovej otočke. Pritom ešte pred niekoľkými týždňami, v rámci minulej sezóny, s rovnakým súperom prehrali doma 3:8. Je podľa Juraja Pirosku aj toto dôkazom, že predsa len v lete do tímu prišla kvalita, hoci ešte treba zapracovať na vyrovnanosti výkonov? “Boli to úplne iné zápasy. Nielen my, ale aj Košice prešli veľkou obmenou kádra, prišli noví tréneri. Na tom nešťastnom zápase som bol, bol to obrovský výbuch, ktorý by sa nemal opakovať a hráči, ktorí tu odvtedy si myslím, že sa z neho poučili. V tejto sezóne aj keď prehráme, tak o gól, takže verím, že sme aj na tomto zapracovali, že sa nevzdávame za žiadneho stavu, o čom svedčí aj to, že sme s Košicami dokázali vyrovnať.”

Spokojnosť s aktuálnym postavením v Petržalke nie je, no súťaž je len v prvej tretine a do konca sezóny ostáva veľa času. Aké postavenie na jej konci si v lete v klube predsavzali?

“Musím povedať, že sme zo strany vedenia nedostali nejaký konkrétny cieľ, skôr sme to smerovali na to, aby si ten káder čo najskôr sadol. Z môjho pohľadu máme káder na to, aby sa pohybovali hore v tabuľke, aby sa jednotliví hráči posúvali každým dňom,” priblížil ambície tímu pre túto sezónu.

Z krátkodobého hľadiska teda Petržalka nehlási “útok” na postup. V uplynulých týždňoch však klub rozšíril majiteľskú štruktúru, čo prirodzene vyvoláva otázku, či aj ďalšia z tradičných značiek v druhej lige nebude pomýšľať na postup do najvyššej súťaže. Ako hráč Juraj Piroska prirodzene nemá dosah na klubové ambície, ale ako klubová legenda vidí priestor na to, že by sa Petržalka mohla posunúť o stupienok vyššie? “Myslím si, že Petržalka patrí do ligy, nielen tou históriou, lebo tá sama o sebe nič nezaručuje, ale aj tým fanúšikovským zázemím a to, ako klub funguje. V prvom rade na to ale potrebujete štadión, ktorý aktuálne nespĺňa podmienky a hrať niekde inde by nemalo zmysel, ani pre klub, ani pre fanúšikov. Preto si myslím, že je aktuálne nereálne baviť sa o prvej lige, ale myslím si, že v budúcnosti by aj iné tímy privítali Petržalku v lige a bola by pre ňou obohatením,” mieni Juraj Piroska.

Práve na petržalskom štadióne v lete prebehla výmena trávnika, ktorý je v Petržalke roky spätý s umelým povrchom. Niektorí ho chvália, iní zatracujú, už pred minulosezónnym Zápasom mesiaca Petržalka – Košice sme s tímovým manažérom FCP hovorili o tom, že to je pre klub jediným možným riešením pri problémom s plochami v Petržalke. Aj v tejto sezóne sa ukazuje, že Petržalčania body zbierajú najmä na domácej pôde, na súperových ihriskách, kde sa hrá väčšinou na prírodných trávnikoch, už body toľko nezbierajú. Je do nejakej miery faktorom, že bielo-čierni na prírodných trávnikoch netrénujú a hrávajú len u súperov? “Každý to berie inak. Niekto to berie ako nevýhodu, iní zase hovoria, že máme výhodu pri domácich zápasoch. Ja si osobne myslím, že je to úplne jedno. Hráme futbal od šiestich rokov a keď nás zobudia o polnoci, musíte ísť hrať svoj najlepší futbal, či je to na takom, alebo takom ihrisku. Podmienky sú vždy pre oba tímy rovnaké a nie je to, ani výhoda, ani nevýhoda.”

Výhodu domáceho prostredia však budú mať v Zápase mesiaca September Humenčania, kam Petržalka pocestuje s cieľom odlepiť sa z priečok, s ktorými v kabíne nie sú spokojní. Čo v týždni rezonovalo najviac pri rozbore súpera? “Videli sme ich zápasy, videli sme, ako potrápili doma Košičanov. Je to nepríjemný súper, má výborné štandardné situácie a nebude to nič jednoduché. Dlhá cesta, na druhý deň zápas, niečo podobné sme absolvovali pred mesiacom v Prešove a myslím si, že to bude veľmi podobný duel, tentokrát však verím, že s bodmi pre nás. Onedlho nás čaká reprezentačná prestávka, do nej chceme pozbierať čo najviac bodov, pretože tie dva týždne, keď sa nehrá, je v tíme úplne iná pohoda, keď sa darí ako keď sa nedarí. Dúfam, že získame šesť bodov a stúpneme v tabuľke,” uzavrel Juraj Piroska pred Zápasom mesiaca september.

Aktuálne články

Trebišovské jarné zbieranie bodov nemá obdobu
Ocenenie víťazov, napätie do posledného kola
O baráži sa bude rozhodovať na exilových štadiónoch
Utešená návšteva na domácom zápase Petržalky
Zápas jari - zápas pravdy
Kapitán Pohronia Peter Mazan má na konte už 13 gólov
Tabulka
# Tím Z Skóre B
1. 30 64:28 67
2. 30 64:29 64
3. 30 53:21 63
4. 30 43:32 50
5. 30 48:38 47
6. 30 54:49 47
7. 30 42:39 45
8. 30 53:48 42
9. 30 57:62 40
10. 30 44:50 39
11. 30 46:55 36
12. 29 47:56 35
13. 30 31:50 33
14. 29 34:49 25
15. 30 27:68 20
16. 30 22:55 13